Ismail Kadare: Nuk mund të ketë identitet të përgjysmuar

ISRAEL-ALBANIA-LITERATURE-NOBEL-KADARE

Pyetje: Zoti Kadare, sot bisedën po e zhvillojmë në një kohë kur shqiptarët në Kosovë, me kushtetutën e re që sapo ka hyrë në fuqi, vendosën themelet e një shtetit të ri. Pra, shqiptarët arritën të realizojnë ëndrrën e tyre për një Kosovë shtet të pavarur? Sa i rëndësishëm është ky fakt për kombin shqiptar?

Ismail Kadare: Sigurisht që përgjigjja ime si e çdo shqiptari do të jetë pozitive. Shqiptarët, kombi shqiptar, sigurisht që nuk ka marrë një favor, por është rregulluar diçka që ishte çrregulluar në vite, në shekuj. Tashmë shqiptarët kanë hapësirën e tyre në Ballkan, shumë të rëndësishme me atë shtat që ata e meritojnë prej kohësh. Prandaj, është gjetur një drejtpeshim, një ekuilibër për një drejtpeshim të prishur, pra është zëvendësuar ky i fundit që ka qenë. Dhe kjo është në radhë të parë për të mirën e kombit shqiptar dhe për të gjithë Ballkanin, kjo rigjetje e ekuilibrit. Natyrisht, që kjo do të luajë një rol të madh ndaj të gjitha pikëpamjeve, si nga pikëpamja politike, ekonomike, psikike e kombit shqiptar. Do ndryshojë gradualisht, dalëngadalë vetë ndjesia e tij për veten e tij. Dhe kur ndjesia e një kombi ndryshon për të mirë, siç është në këtë rast, atëherë pesha e tij e brendshme do të reflektojë në peshën e tij të jashtme. Sigurisht, që kështu ndodh në gjithë popujt. Pra, psikologjia shqiptare do të ndryshojë nga kahu i mirë i saj në të gjitha pikëpamjet.

Pyetje: Tani kemi dy shtete shqiptare. Por, pse disa i tremben një Shqipërie të madhe dhe nuk i tremben dy shteteve shqiptare, zoti Kadare? Si e shpjegoni ju këtë?

Ismail Kadare: Mendoj se është thjesht një frikë. Në botë zakonisht ka frikëra që kanë një bazë të vërtetë, por shpesh ato kanë një bazë virtuale. Një bazë të shpikur, siç janë edhe frikërat e fëmijërisë që krijohen nga fantazmat, nga gogoli. Dhe me sa duket këto ngelen edhe në jetën politike ndërkombëtare disa herë. E ashtuquajtura Shqipëri e Madhe ka qenë prej kohësh një motiv i preferuar, për të qenë një lloj alibie, për të justifikuar një prapambetje të çështjes shqiptare, një ngecje në vend. Në fakt prej shumë e shumë vitesh shqiptarët e kanë bërë të njohur vetë në gjuhën shqipe, në formën e të menduarit shqiptar që kjo shprehje të takohet shumë rrallë. Shqiptarët nuk thonë Shqipëri e Madhe. Asnjëherë. Thonë Shqipëria natyrale, ose Shqipëria etnike. Pra as e madhe, as e vogël, por ajo që është dhe që duhet të jetë. Në fund të fundit Shqipëri e Madhe, apo, siç kanë thënë, Rusia e Madhe, Gjermania e Madhe, Kroacia e Madhe, këto terma ndryjnë në vetvete një koncept negativ, pra, nënkupton një shtet i bërë i madh me dhunë, pa të drejtë, d.m.th. duke uzurpuar të drejtën e të tjerëve. Prandaj, të përdorësh këtë shprehje në këtë rast për atë që quhet Shqipëri e natyrshme, cenohet e vërteta. Kjo shprehje ka qenë një tingëllimë negative dhe është e përjashtuar për ne brenda vendit.

Pyetje: Zoti Kadare, kohë më parë ju keni zhvilluar një debat të gjatë lidhur me identitetin e shqiptarëve. A ka ndryshuar në parim ky pas krijimit të shtetit të ri të Kosovës, pra të shqiptarëve si komb me dy shtete?

Ismail Kadare: Besoj që shumica e shqiptarëve janë dakord që identiteti shqiptar është homogjen, është i njëjtë, është pjesë e identitetit europian. Nuk mund të ketë identitet shqiptar të përgjysmuar, të gjymtuar ose të modifikuar për shkak të një robërie të gjatë. Ne kemi njohur si të thuash një robëri klasike të jashtme, që ka qenë robëria otomane dhe një robëri të brendshme që ka qenë me dy fytyra: robëria komuniste shqiptare në Shqipëri dhe robëria komuniste serbe bashkë me robërinë e mbretërisë jugosllave në Kosovë. Ekziston një teori, e keqe do të thosha unë, që pretendon nga këto aksidente të rënda historike (njëra 5 shekuj e tjera më shumë se gjysmë shekulli) se identiteti shqiptar është modifikuar, është ndryshuar. Të thuash këtë gjë për një popull është t’i bësh fyerjen më të madhe. Një popull që i ndryshohet identiteti prej robërisë është mjeran, është thellësisht fatkeq dhe ka mungesa në dinjitetin e tij. Përse popujt e tjerë të Ballkanit nuk e ndryshuan identitetin dhe përse i paska rënë popullit shqiptar kjo fatkeqësi dhe ky cenim i rëndë? Pra, nuk është e vërtetë. Identiteti shqiptar, pavarësisht nga të gjitha ndikimet që kanë pasur të gjitha vendet e Ballkanit nga robëria e gjatë otomane, kanë mbetur ata që janë të pamodifikuar. Të gjitha ato përrallat për identitetin e modifikuar mbeten vetëm përralla, dhe jo vetëm kaq, por ato janë edhe të dëmshme.

Pyetje: Por tani flitet për një problem tjetër që ka dalë pas krijimit të shtetit të ri shqiptar. A ka Kosova identitet tjetër apo ka identitetin klasik shqiptar?

Ismail Kadare: Bëhen shumë përpjekje për këtë gjë, ka shumë doktrina dhe lloj – lloj teoricienësh për të vërtetuar se Kosova ka identitet tjetër. Kjo nuk është gjë tjetër veç se versioni që thashë më parë, versioni se një populli robëria mund t’ia ndryshojë identitetin. Në qoftë se ne pranojmë që Kosova, për shkak të një qëndrimi 70 vjeçar nën sundimin jugosllav, paska krijuar identitet tjetër, ky është përsëri, siç thashë më sipër, një mjerim i madh për popullin tënd. Përse e paska ndërruar? Kosova ka qenë e bashkuar me Shqipërinë përpara. Ka qenë vazhdimi i hapësirës shqiptare. Nuk ka pasur kufij gjatë pesë shekujve që fola unë. Gjatë perandorisë otomane ka qenë e njëjta zonë, zonë që administrata turke e quante me emra të ndryshëm, por ka qene kjo zonë që është sot. Përse ndryshoi ky identitet për këto 70 vjet? Përse, ku janë arsyet, ku është ndryshimi? E folmja? E folmja në Kosovë është absolutisht më e afërt disa herë me gjuhën që flitet në përgjithësi në Shqipëri se sa në shumë pjesë, zona të Shqipërisë që kanë dialekte shumë të larguara nga pjesa e përgjithshme shqiptare. Unë kur flas me kosovarët apo …read more

Pishtari flakërues i arsimit shqiptar: 125-vjetori i shkollës së parë shqipe të Vashave

shkolla

Nga Agesil Qiriazi

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vasha, – shkruan në kujtimet e veta Sevasti Qiriazi, – është si një romancë plot aventura. Është historia e luftës kundër injorancës, që pati arritje të rëndësishme dhe me vlerë. Ishte si një re pluhuri e krijuar aty-këtu prej erës që u hoq nga shkretëtira ku kishte lindur dhe papritur u shndërrua si me magji në një shtyllë të bukur e të fortë për të ndriçuar e stolisur kombin.”

Si sot, më 23 tetor 1891, 125 vjet më parë, në qytetin e Korçës hapi dyert e para shkollë shqipe për vajzat, e cila u bë vatër e arsimit shqiptar dhe e ideve për liri e përparim kombëtar. Ajo shkollë mblodhi rreth saj patriotët më të shquar, të cilët punuan me mish e me shpirt për gjuhën, arsimin dhe përparimin e kombit shqiptar.

Po si lindi kjo shkollë?

Siç tregon Sevastia në kujtimet e veta, çdo gjë fillon me një ide dhe kjo ide “ekzistoi në mendjen e vëllait tim të ndjerë, Gjerasim, një njeri i virtytshëm, i cili e shihte nevojën e madhe për një institucion të tillë që do të shërbente për emancipimin e grave shqiptare.

Gjerasim Dhimitër Qiriazi, një shqiptar nga Manastiri lindur në një familje me origjinë nga Kolonja, kishte mbaruar Seminarin Teologjik Ungjillor në Samokov, Bullgari, dhe punonte në atë kohë pranë “Shoqërisë Biblike për Britaninë dhe Vendet e Huaja”, e cila në vitin 1827 u kishte dhënë shqiptarëve për herë të parë në gjuhën e tyre të plotë “Dhiatën e Re” me përkthimin e Vangjel Meksit.

Gjerasimi kishte bërë disa udhëtime në viset shqiptare, si në Korçë, Berat, Durrës, Kavajë, Vlorë e Shkodër për të predikuar shqip ungjillin, lajmin e mirë. Në këto udhëtime ai kishte parë nga afër gjendjen e mjeruar të popullit, kishte ndjerë dëshirën e zjarrtë të njerëzve për arsim në gjuhën amtare dhe zemra e tij ishte prekur thellë. “Ishte e natyrshme, – shkruan Sevastia në kujtimet e veta, – që ideja të vinte prej tij, se ai arrinte të shihte të mirat e edukimit në tokën tonë dhe fatkeqësitë pa të.”

Me dëshirën e zjarrtë për të ndihmuar sadopak popullin e tij, Gjerasimi bashkë me të shoqen, Athinanë, vendoset në Korçë në vitin 1890 dhe fillon të predikojë në gjuhën shqipe, ku gjeti ndër njerëzit një etje të madhe për gjuhën shqipe. Nga ky shkak fitoi simpatinë dhe përkrahjen e shumë patriotëve shqiptarë, veçanërisht të Jovan Cico Kosturit, Orhan Pojanit, Thimi Markos, Petro Nini Luarasit e Thanas Sinës, të cilët e lutën që të predikojë shqip në ndërtesën e Mësonjëtores së Parë Shqipe, dhe armiqësinë e klerit grek dhe autoriteteve osmane, të cilët e panë si rrezik për realizimin e planeve të tyre antishqiptare dhe filluan përndjekjet, kontrollet, bastisjet, mallkimet.

Më 23 tetor 1891 Gjerasimi dhe e motra Sevastia, e cila sapo kishte mbaruar studimet në Shkollën Amerikane për Vajza në Stamboll, (themeluar nga “Bordi Amerikan i Komisionerëve për Misionet e Huaja”) të vendosur për të përmbushur nevojën e popullit shqiptar për arsim në gjuhën amtare, çelën në Korçë të parën shkollë shqipe për vajza.

Në ceremoninë e diplomimit të Sevastisë në Stamboll, kishte qenë i pranishëm dhe Naim Frashëri si përfaqësues i Ministrisë së Arsimit, i cili i kishte thënë Sevastisë: “Motër, punë më të mirë dhe më të vyer nuk mund të bësh për Shqipërinë e mjerë sesa kini vendosur të bëni bashkë me vëllanë për emancipimin e grave të vendit tonë të shkretë. Detyrat tënde fillojnë tani dhe po të jesh besnike, këmbëngulëse dhe e vullnetshme do të arrish të kryesh vepra të mëdha për kombin.”

Shkolla u çel në shtëpinë e Grigor Eliadhe Frashërit, pranë kishës së Shën Gjergjit, shtëpi në të cilën Gjerasimi me të shoqen dhe Sevastia banonin me qira. Sevastia kujton se atë ditë erdhën “tri vajza mjaft inteligjente e premtuese, vetëm për shkak të lajmit që ishte përhapur në qytet. Fillimi ishte shumë i thjeshtë, por kur mbyllëm vitin shkollor, në qershor, numri kishte arritur në 27 nxënëse, më shumë nga çfarë kishim guxuar edhe të shpresonim si fillim lidhur me punimin e një toke kaq të fortë. Por asnjë vepër e mirë nuk ikën pa lënë gjurmë”.

Polikseni (Dhespoti) Luarasi, e shoqja e patriotit Kristo Luarasi, një nga tri nxënëset e para të kësaj shkolle dhe e diplomuara e parë e saj e kujton kështu hapjen e shkollës shqipe të vashave: “Shkolla u hap në një dhomë të shtëpisë ku banonte Gjerasim Qiriazi. Dhomën e ktheu në një sallë mësimi: vuri ca bango sipas moshës së nxënësve, rregulloi një katedër për mësonjësin, një dërrasë të zezë për të shkruar dhe harta gjeografike nëpër mure. Kështu lindi bërthama e parë e shkollës shqipe të vashave në Korçë.”

Sevastia shkruan në kujtimet e saj se shkolla iu nënshtrua qysh në ditët e para sulmeve të injorancës, bestytnisë, tiranisë dhe përndjekjes. Qeveria turke i ndalonte familjet myslimane t’i dërgonin vajzat në këtë shkollë duke i kërcënuar prindërit me burgim dhe me syrgjynosje, ndërsa kisha greke i kërcënonte familjet ortodokse me mallkime, çkishërim, moskryerje të shërbesave fetare, veçanërisht të ceremonive mortore. Por, pavarësisht nga këto, kjo shkollë arriti që jo vetëm të mbijetonte, po, si përfundim, edhe të lulëzonte, duke u dhënë dije dhe frymëzim shumë vashave, numri i të cilave sa vinte e rritej më shumë.

Në shtator 1892 shkolla u çel në ndërtesën e re që bleu Gjerasimi prej zotit Petrika Peço në lagjen e re aty afër vendit që quhej “Çezma e Arave”. Aty vazhdoi derisa u mbyll në 10 korrik të vitit 1914. Kjo ndërtesë është edhe sot në Korçë. Në periodikun e Bordit Amerikan të Komisionerëve për Misionet e Huaja “Lajmëtari Misionar” të muajit nëntor 1892, botohet një letër e z. Berd, drejtues i Misionit Amerikan të Manastirit, që mban datën 13 shtator, ku thuhet: “Rreth 3 javë më parë zoti Qiriazi bleu një shtëpi dhe një copë tokë në Korçë për 120 lira turke. Pjesa e sipërme e shtëpisë s’ka qenë mbaruar …read more

Mustafa Nano në Youtube: Një peqinas nuk është mysliman sepse zgjedh të jetë i tillë. Jo, është mysliman sepse thjesht është peqinas

Në publikimin e ri në kanalin e tij në Youtube, Mustafa Nano thotë se njerëzit, si rregull, nuk e zgjedhin identitetin e tyre fetar. Ata thjesht qëllojnë të jenë të krishterë, myslimanë, budistë, hinduistë etj.

Dhe thotë në mënyrë ilustruese:

“Që peqinasit janë myslimanë nuk ka ardhur prej faktit që të gjithë ata, një e nga një, pavarësisht nga njëri-tjetri, kanë zgjedhur të jenë myslimanë. Afërmendsh, jo. Ata janë myslimanë sepse kanë lindur në Peqin. Po të kishin lindur në Shkodër, mund të mos ishin myslimanë. Mund të ishin katolikë. Ose po të kishin lindur në Skrapar, si rregull do të ishin bektashinj, e prandaj do të shkonin në çdo fund gushti në majën e Tomorrit për të bërë kurban një qengj në nderim të Abaz Aliut që, sipas një mufke që ka këputur Sami Frashëri ynë në veprën e tij enciklopedike “Kamus Al-alam”, e ka varrin në atë majë mali. Kjo është një tezë që nuk vërtetohet nga asnjë provë historike, e prandaj e quaj mufkë. Abaz Aliu ka vdekur qysh në fund të shekullit VII, me mijra kilometra larg nesh, dhe varri i tij ndodhet aty ku ai dha shpirt, në Irakun e sotëm, në Qerbelá, jo shumë larg brigjeve të Eufratit.”

Dhe prej këtu, Nano e quan absurd kriterin, që përdorin fetë për të hedhur njerëzit pas vdekjes në ferr apo parajsë:

“Kushdo që nuk është i krishterë, shkon në ferr, thonë të krishterët. Kushdo që nuk është mysliman, shkon në ferr, thonë myslimanët. E pse duhet hedhur në ferr një indian që lind e vdes, jo për faj të tij, pa e marrë vesh se ekziston Bibla? E pse duhet hedhur në ferr një rus nga Kamchatka që, jo për faj të tij, nuk di se ç’është Kurani?”

…read more

10 vjet pa Dionis Bubanin, ekspozitë për krijimtarinë e pasur të shkrimtarit

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, krahas vënies në skenë të komedisë “Tre dhëndurët” të shkrimtarit Dionis Bubani nga Teatri i Metropolit, ju fton të vizitoni ekspozitën përkujtimore kushtuar shkrimtarit, 10 vjet nga ndarja e tij nga jeta.
Dionis Bubani (1926–2006) është autor i një vargu librash letrarë satirikë, poezi e prozë, përmbledhje me vargje satirike, pamflete, drama, skeçe e komedi. Kjo ekspozitë sjell në vëmendje të lexuesit të Bibliotekës Kombëtare por edhe publikut të gjerë krijimtarinë e pasur të Dionis Bubanit, i cili nisi të botonte rreth 60 vjet më parë. Në të janë përfshirë nga botimet e hershme si “Migjeni: poeti i rinisë” (1954), “Dardha e ka bishtin prapa” (1958), “Yjet nuk shuhen” (1959), “Çështje personale” (1962), “Bileta e llotarisë; drama” (1964), “Sëmundje e rrezikshme: komedi në 3 akte” (1966), “Përtej hundës” (1967), “U thye akulli: skica, portrete, fejtone humoristike” (1969), “Zgjidh e merr” (1970), “Miku i mikut” (1972), “Ujku te dentisti” (1973), “Poezi” (1973), “Shigjeta” (1975), “Zarfi i hapur: përmbledhje komedish me një akt” (1976), “Sekreti i sekretit” (1978), “Skena dhe prapaskena : pamflete dhe fejtone” (1978), “Pa doreza” (1986), “Nga burime të sigurta” (1989), etj. Si dhe krijimet më të fundit si “Pazar i mbarë!” (1990), Biçikleta me tri rrota” (1996), “Papagalli në doganë” (1998), “Çapaçuli” (2000), “Peshku me çadër” (2000), “Urgjent, sekret dhe rezervat” (2001), “Vejusha gazmore” (2001), “Aventurat e Çapaçulit në Azi” (2003), “Shkumësi magjik” (2005), “Kërriçi ngjyrë ari” (2006), “Poliagjenti 0013 : komedi” (2010), etj.
Njohës shumë i mirë i gjuhës rumune Dionis Budani ka shqipëruar dhe sjellë në gjuhën shqipe poezi e prozë të autorëve të shquar të letërsisë rumune, si Mihal Eminesku, Marius Dobresku, Nikola Jorga etj. Krahas titujve të shumë në këtë ekspozitë janë ekspozuar dorëshkrime dhe objekte personale të shkrimtarit, të mundësuara nga familja e tij.
Dionis Bubani lindi në Rumani më 1926. Në vitin 1939 u kthye familjarisht në Tiranë, ku përfundoi shkollën e mesme dhe kreu studimet e larta në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë (dega gjuhë-letërsi), pa shkëputje nga puna e redaktorit në revistën “Hosteni”. Drejtoi sektorin e kulturës dhe të problemeve të jashtme për 30 vjet nga viti 1956 deri më 1986. Anëtar i Bashkimit të Gazetarëve dhe i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë (1951–2006). Në vitin 2003 Dionis Bubani është nderuar me çmimin “Penda e Artë” me librin “Aventurat e Çapaçulit në Evropë”.
Ekspozita do të qëndrojë e hapur për të gjithë vizitorët, në hollin e Bibliotekës Kombëtare, çdo ditë nga ora 8:00 – 20.00 dhe gjatë fundjavës nga ora 08:00 – 14.00.

…read more

Diploma Europiane vjen në Tiranë/ Nxitje e diversitetit, menaxhimit kulturor dhe ekonomik

Nxitja e diversitetit kulturor dhe shkëmbimi i eksperiencave ndërajonale, për t’i dhënë kulturës një të rëndësishëm në Europë e më tej, ishte tema e “Diploma Europiane në Menaxhimin e Projektit Kulturor”, që u zhvillua në Tiranë nga data 11-20 tetor.
Diploma Europiane është një program trajnues pan-europian me qëllimin e tij për të nxitur diversitetin kulturor dhe shkëmbimin ndër-rajonal si një mënyrë për ti dhënë kulturës një vend të rëndësishëm në Europë dhe më gjerë. Që nga themelimi i saj në vitin 1989, 570 profesionistë nga 45 vende europiane dhe nga vende të tjera të botës, aktivë në fushën e menaxhimit të projektit kulturor, kanë ndjekur këtë kurs.
Ky program u mundëson menaxherëve kulturorë të kenë aftësi të mira menaxhuese në mënyrë integrimin e projektet të tyre në bashkëpunim, e cila lidh identitetin, kulturën dhe ekonominë-në një perspektivë europiane si dhe futjen e projekteve europiane në politikat rajonale të zhvillimit kulturor.
Programi është projektuar për projektet e orintuara europiane, për menaxherët kulturorë nga organizata publike apo private, të cilët kanë të paktën 2 vite përvojë në zhvillimin apo përhapjen e projekteve kulturore/artistike.
Trajnimi zgjat një vit dhe është i organizaur në 5 faza : dy faza rezidenciale në vendet që janë partner, plus fazën e punës në terren në vendet e personave pjesëmarrës dhe në një zonë tjetër të Europës, plus dhe faza e javës së vlerësimit.
Në vitin 2016, faza e rezidencës së parë u zhvillua në Luksemburg në muajin maj, ndërsa në Tiranë u zhvillua nga datat 11-20 tetor.
Ky është edicioni i 26-të i këtij programi trajnues pan-europian për projektet e orinetuara rreth menaxhimit kulturor europian, organizuar nga shoqata Marcel Hicter dhe mbështetur nga Këshilli i Europës.
Zhvillimi i këtij sesioni në Shqipëri u foksusua tek zgjerimi i njohurive të pjesëmarrëseve rreth kulturës së pasur shqiptare. Nëpërmjet kontaktit të ndërsjelltë, operatorët europianë do të mund të forcohen apo aftësohen për të lançuar, zhvilluar, me koncepte të përbashkëta, projekte bashkëpunuese Europiane Kulturore, duke bërë të mundur në këtë mënyrë rritjen e aftësive të tyre për të zhvilluar më tej rrjetin.
Në Shqipëri pjesëmarrësit e Diplomës Europiane ishin nga shtete si Danimarka, Finlanda, Luksemburg, Maqedonia, Maroku, Polonia, Suedia.
Ky projekt është në bashkëpunim dhe mbështetet nga Ministria e Kulturës dhe Bashkia e Tiranë, Poeteka dhe Qëndra për Hapje dhe Dialog(COD).

…read more

“Aksesi në muze” bën bashkë artizanë e kurator

Nën magjepsjen e objekteve të trashëgimisë kulturore me vlera unike të Gjirokastrës, pasuri botërore e mbrojtur nga UNESCO, artizanë dhe profesionistë të muzeve nga Shqipëria dhe Greqia janë bashkuar në trajnimin ndër-kufitar me titull: “Mënyrat kreative për Përmirësimin e Aksesit në Muze”.

Trajnimi, që nisi në datën 17 dhe mbyllet në datën 23 tetor, trajton tema të rëndësishme në lidhje me qasjen në muze dhe institucione të tjera kulturore për të gjithë anëtarët e komunitetit. Falë përkushtimit të Etleva Demollarit nga Muzeu Historik Kombëtar, ekspertes ndërkombëtare të muzeologjisë Dr. Diana Walters, pedagoges së Universitetit të Janinës Dr. Esther Solomon dhe ekspertit grek për dëmtimet e të parit dhe të mësuarit, Panagiotis Giotis, pjesëmarrësit u trajnuan mbi qasjet e ndryshme për përmirësimin e aksesit në muze. Ata mësuan si të vënë në zbatim dije bazike mbi heqjen e barrierave në muze dhe trashëgimi.

Për Jonathan Eaton, koordinator i projekteve në Trashëgiminë Kulturore pa Kufij – Shqipëri, qasja në jetën kulturore, përfshirë muzetë, është një temë shumë e ndjeshme në mbarë botën, dhe në thelb një çështje e të drejtave të njeriut”. “Po ashtu, artizanët dhe profesionistët e muzeve, kanë shumë pak mundësi të bëhen bashkë, pavarësisht se kanë shumë gjëra për të ndarë me njëri-tjetrin”, thekson ai. Eaton nuk e fsheh kënaqësinë që pjesëmarrësit po shfrytëzojnë cilësitë e gjithësecilit për ekspozita muzeale më të aksesueshme dhe emocionuese për njerëzit me nevoja të veçanta.

I pyetur për planet për të ardhmen ai shprehet se tashmë e kanë hedhur hapin e parë për të ndërtuar lidhjen mes artizanëve dhe muzeve. “Trajnimet e ardhshme do të shkojnë më tej në këtë drejtim. Ne do të vazhdojmë punën me grupin e aksesit brenda Rrjetit të Muzeve të Ballkanit si dhe do të rrekemi të krijojmë lidhje të reja me njerëz me nevoja të veçanta apo organizata që i mbështesin ata në rajone të tjera të Ballkanit”.

Aida Vežić, Sekretare e Përgjithshme e Rrjetit të Muzeve të Ballkanit, nënvizoi se ky trajnim një javor ndihmon pjesëmarrësit nga Rajoni i Gjirokastrës dhe Janinës të kuptojnë më mirë qasjen në muze. “Temat e trajtuara mbi: të kuptuarit sesi muzetë e zhvillojnë rolin edukativ në shoqëri, të zhvilluarit e disa metodologjive dhe mjeteve për të lehtësuar aksesin në muze, e të tjera si këto u erdhën në ndihmë pjesëmarrësve për të fuqizuar aftësitë praktike për t’i bërë muzetë më të hapur”, u shpreh ajo.

Trajnimi përfshiu edhe punë praktike të projektimit dhe zhvillimit të materialeve interpretuese, përfshirë setin edukativ “Muzeu në një valixhe”. Puna e këtij seti bazohet në shqisën e të ndjerit dhe të prekurit me synimin për t’i bërë muzetë më mikpritës për njerëzit me nevoja të veçanta.

Për Arjeta Kokalari-Cekën, që në trajnim përfaqëson Shoqatën e sapothemeluar “Musine Kokalari”, “këto eksperienca ndihmojnë në kultivimin e ideve për të bërë më të mirën për Muzetë.” “Ne shpresojmë që të përmirësojmë sa më shumë aksesin në Muzetë tanë. Duhet të punojmë veçanërisht me brezin e ri. Po ashtu edhe të rritim ndërgjegjësimin që grupe të caktuara, siç janë ish-të përndjekurit, të përfaqësohen më shumë në muzeologji”.

“Mënyrat kreative për përmirësimin e aksesit në Muze” është një organizim i Trashëgimisë Kulturore pa Kufij – Shqipëri dhe Rrjetit të Muzeve të Ballkanit. Trajnimi është pjesë e projektit tri vjeçar mbi gjithëpërfshirjen dhe rritjen e kapaciteteve në trashëgimi në Ballkanin Perëndimor dhe financohet nga Fondacioni Stavros Niarchos.

…read more

Nga vajzat, deri tek Asllan Rusi: Jeta e “panjohur” dhe cili ishte fati i pasardhësve të familjes së Naim Frashërit

naim

Nga Kastriot Bezati

Naim Frashëri, mësimet e para i mori në Frashër, ndërsa më 1865 vendoset në Janinë ku, më 1869 mbaroi gjimnazin “Zosimea” dhe, diplomën e kësaj shkolle “e ka me thënien: fort mirë””, – shkruan Mit’hat Frashëri, “Naim Frasheri”, Sofie, 1901. U pajis në këtë shkollë me kulturë bashkëkohore, mësoi greqisht, frëngjisht, italisht, ndërsa jashtë shkollës mësoi arabisht e persisht te i dituri Jakup Efendiu, – shkruan më 1896 në revistën “Serveti Funun”, vëllai i vogël i Naimit, Samiu.

Naimi, më 1871, shkoi në Stamboll. Nuk qëndroi më shumë se tetë muaj, sepse dhembja e kraharorit e detyroi të kthehet në Janinë. Në vitet 1874-76 punoi si drejtor dogane në Sarandë. Sëmundja e kraharorit dhe dhembjet në gjunjtë, nga reumatizma, “q’i erdhën nga të marrët të ftohtë në gjah”, e shtrënguan të largohet nga Saranda dhe të shkoj dhe të kurohet për gjashtë muaj në banjat e Badenit të Austrisë, – thotë Mit’hat Frashëri. Më 1878 punoi tetë muaj si drejtor të dhjetash (ashari mydiri) në Berat. Më 1882 rishkon në Stamboll, ku punoi në fillim në detyrën e anëtarit e pastaj të Kryetarit të Komisionit të Inspektimit dhe Kontrollit dhe, më vonë, të Kryetarit të Këshillit të Lartë të Arsimit dhe të Zëvendësministrit në Ministrinë e Arsimit., – shkruan studiuesi Laurant Bica, “Naim Frashëri në Kostandinopojë”, Vëll. I, Tiranë, 2009. Naimi, më 14 gusht 1882, nënshkroi lejen për botimin e “Gramatikës” së K. Kristoforidhit.

Shtëpia e parë e Naimit ishte në Këlliç Ali të Beshiktashit, lagje në pjesën europiane të Stambollit. Këtu ai nuk qëndroi gjatë. Shtëpia e dytë, ku Naimi jetoi kohën më të gjatë dhe mbylli sytë, ishte Këzëll Topraku, që gjendet ndërmjet Kadiqoit dhe Erenqoit, lagje në pjesën aziatike të Stambollit. Shtëpia e Këzëll Toprakut u kthye në faltore për shqiptarët. “Aty u mblodhën atdhetarë si Kristo Hoxhi e Jani Vreto, Hoxha Tahsini e Ismail Qemali, Pashko Vasa e Murat Toptani … Ndër të parët pat ardhur Çajupi … Sevasti Qiriazi …Edhe Faik Konica i ri, kur shkoi dhe e takoi Naimin”, – shkruan Nasho Jorgaqi, “Vëllezërit Frashëri”, 2008.

“Çdo patriot ka vajtur tek ky burim atdhetarizmi, – thotë Sevasti Qiriazi. Naimi, – vazhdon më tej ajo, – ishte me shtat të mesëm dhe i imët, kishte fytyrë fort të qetë dhe tërheqëse, ishte i kthjellët dhe i vërtetë, ishte një magnet dashurie”, – përfundon Sevasi Qiriazi.
Naimi më 1880 shkruan poemën “Shqipëria”, e cila botohet më 1897. Më 1886 botoi poemën “Bagëti e Bujqësi”, “Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve”, libra për shkollat: “Vjershat për mësonjtoret e para”, “E këndimit të çunave këndonjëtoria”, “Histori e Përgjithshme”. Më 1890 doli “Lulet e Verës”, pastaj “Mësimet” dhe “Fjala fluturake” më 1894, së fundi më 1898 poema e madhe epioke “Historia e Skënderbeut” dhe poema “Qerbelaja”. Naimi botoi 15 artikuj, 18 vjersha dhe 23 përalla në vargje në revistat “Drita” e “Dituria” dhe, në fund të shkrimeve të tij, firmoste me siglën “D”. Ç’do të thotë sigla “D”? Ndoshta do të thotë “Dangëlli” apo “Dulellarë”, siç njihej në fshat familja e Naimit, ndoshta ajo do të thotë “Dritë” apo “Dituri”, lejen e botimit të të cilave e nxori Naimi, ndoshta ajo sigël i përfshinte të gjitha: “Dangëllinë”, “Dulellarët”, “Dritën” dhe “Diturinë”.

Naimi, vitet e fundit të jetës, i kaloi i sëmurë në shtëpinë e tij në Këzëll Toprak. “Kishim katër vjet e gjysëm q’e qanim këtë njeri të madh: e dinim që sëmundja s’i kish shpëtim!”, – shkruan Mit’hat Frashëri. U nda nga jeta Naimi duke u gdhirë e shtuna, ora 2 e mëngjesit, dita e njëzet tetorit të motit 1900. Varrimi u bë të nesërmen, ditën e diel, 21 tetor 1900, në Teqen e Bektashinjëve të Merdiven Qoit në Stamboll. Varri u ngrit në krah të varrit të Abdyl Frashërit, i cili ishte i veshur i tëri me mermer të bardhë dhe, mbi të, një pllakë e zezë ku qenë gdhendur fjalët e Naimit: “Hybdyl vatan minel yman”, që do të thotë: “Të gjithë duhet t’i jemi mirënjohës Mëmëdheut”.

Eshtrat e Naim Frashërit shteti shqiptar i solli në Shqipëri në kuadrin e 25 vjetorit të Pavarësisë, më 2 qershor 1937. Ishte ditë e mërkurë, ora 15.30, kur mbërriti arkivoli me vija kuq e zi me eshtrat e Naimit.

Shefki Shatku, nënkolonel, Komandant i Përgjithshëm i Xhandarmërisë, që i solli eshtrat nga Stambolli, ia dorëzoi arkivolin me eshtrat e Naimit kryetarit të Bashkisë së Tiranës, Abedin Nepravishta. Populli kishte mbushur sheshet dhe rrugët e Tiranës dhe hidhte lule dhe vetëm lule mbi arkivolin me eshtrat e Naimit.

Ndodhi ajo që tha Faik Konica më 1901. “Treqind shqiptarë t’anës kombëtare e shpunë në vënt të funtmë. Treqind veta e përcuallë … Një ditë do të vijë që shqiptarët do t’i sjellin të mbeturat e Naim Beut në atë Shqipëri … Ahere, nuk do ta përcjellin treqind atdhetarë, por do ta presë një komb i tërë”, – shkruante Faik Konica, “Albania”, Bruksel, Nr.4, 20.04.1901. Në ceremoninë e organizuar në Tiranë, ndër shumë të tjerë, në emër të familjes së Naim Frashërit, foli deputeti Eshref Frashëri nga trungu i familjes së Dulellarëve të Frashërit, afër të cilit ishte familja dhe vajza e Nevrezit, Naime Rusi. Edhe para arkivolit me eshtrat e Naimit, ndër shumë kurora, ishte edhe kurora e vendosur nga mbesa e Naimit, nga Naime Xhelal Rusi. Arkivoli me eshtrat e Naim Frashërit u vendos në Teqen Bektashiane të Tiranës.

Naimi u martua, ndoshta në pjesën e dytë të viteve ’70 të shek XIX, me Hatixhenë, e cila thirrej shkurtimisht Hexhe, vajza e një berberi nga Shkodra, e cila jetoi dy apo tre vjet më shumë pas ndarjes nga jeta të Naimit.

Asija, vajza e Sherifit, që u rrit, u arsimua dhe u edukua nga Naimi në Janinë e në Stamboll, u martua me Murat Toptanin, djalin e atdhetarit Said Shermedin Toptani, pjesëmarrës në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit dhe mik i Vëllezërve Frashëri, sidomos i Abdylit. Murati, ishte së bashku me kushëririn …read more

Poetin qe tentoi te na mesonte te rebelehoshim

migjeni-620x330

“-Poeti më i ndershëm dhe më trim shqiptar. Ai na mëson trimërinë morale si trimërinë më të madhe të njeriut”-

Nga Kristo Mërtiri

Nëntitulli i shkrimit nuk është një definicion i rëndomtë patetik a thjesht shpërthim emocional i çastit. Dhe as përgjigje auditori e ndonjë studenti simpatizant, pedagogu pasionant apo ngritje zëri e lexuesve të kualifikuar e të rralluar gjatë Tranzicionkaosit shqiptar. Është zëri dhe fjala e poetit tonë të dashur kombëtar, Dritëro Agolli. Është vlerësimi i poetit për poetin e madh të mjerimit, për Migjenin që “ ka shkëndijën e gjeniut” edhe si “ndryshuesi më i madh i poezisë shqipe në të gjitha kohërat”. Ai shkrepi dhe u ndez si një yll i pashuar në qiellin e shekullit të artë të letërsisë sonë. Dhe i tillë do të mbetet në breza. Realist që drithëron çdo zemër të vërtetë shqiptare, vetë gurin e drurin. Është me fat çdo komb që i ka. Se Millosh Gjergj Nikolla nuk u mat kurrë me hijen e mëngjesit dhe as shiti leksione morali e demokracie nga maja eOlimpit apo nga tribunat e studiot hyzmeqare të pushtetit të kohës. Vargu i tij ishte dhe mbeti bombë e flamur për Vegjëlinë. Mbi 8 dekada kështu, sot, nesër e përgjithmonë. Veçse kur vjen mesvjeshta e dytë, ne flasim e kuvendojmë shtruar me djaloshin njëzetecavjeçar qe shkundi e tronditi mbarë botën shqiptare. Çuditërisht, vetëm Polit(h)ika hesht e s’bëzanë përballë këtij mali ku falen kryesisht “shtresat e paprivilegjuara” në fshatra e qytete. Datëlindja dhe Datëvdekja e tij janë afër. Vetëm 48 ditë. Ose vetëm 27 vite larg njera-tjetrës. Një lule në lule të Rinisë !…”Vjeshtë në natyrë dhe vjeshtë ndër ftyrat tona”. Dhe dëgjojmë gurgullimën e vargjeve të famshme :

“Ngjyrët e verdha lozin në vallen e fundme,/(Dëshirë e marrë e gjetheve që një nga një vdesin)/Gëzimet, endjet tona, dëshirat e fundme/ nëpër baltat e vjeshtës një nga një po shkelin…”.

Këtë luftëtar jo të zakonshëm për një Botë të Re, jo më kot heroi i penës dhe i dyfekut gjatë epopesë së zjarrtë Antifashiste Nacionalçlirimtare, Kristaq Tutulani, e quante “uragan të vërtetë”. Ndërsa ish kolegu ynë gazetar i Lirisë, që mbeti përjetësisht përmendore-akuzë rreth kampit shfarosës së internimit në Prishtinë, Gjikë Kuqali, e pagëzoi pa mëdyshje si “gjeni të botës së re shqiptare”. Para se t’i pushkatonin nazistët gjermanë e t’i hidhnin në një gropë të madhe, 104 shokët e kampit të zi kishin dëgjuar nga goja e Gjikës dhjetra e dhjetra vargje përmendësh nga “Poeti i Rinisë”. Por kishin lexuar edhe shënimet e këtij djaloshi sykaltër, të mençur e plot ëmbëlsi, të titulluara në ilegalitet a në qelitë e burgut :”Pranvera mua më gjeti me Migjenin”.(Ndërsa dje, unë kujtova jo pa mirënjohje vëllain e tij Andon, që gjatë shërbimit tim të detyrueshëm ushtarak më mirëpriti e botoi një tufë me vjersha në ish revistën emërshquar “Nëntori”). Le të dëgjojmë pak nga shënimet origjinale të gazetarit dëshmor i Lirisë : “…Poema në prozë të një të vërtete të hidhur. Jo fjalë e fjalë,-varg e verg, por mendime madhështore, të një gjeniu të botës së re shqiptare, mendime që vijnë si një grusht i fortë dhe hedhin poshtë vellon e nxirë dhe të vjetër, që i ndalon shkëlqimin mendjes së mbytur të më së madhes pjesë të rinisë sonë ! Migjeni poet i poemave që janë si kandilat ndritës të rrugës ku kalojmë…”. Te krijimtari e Milloshit të pavdekshëm nuk gjen dot asnjë shkërbim (imitim). Një gurgullimë më vete nga krojet e maleve, pa lajle e lule lepepeqërie, pa veladon, rraso a çallmë hipokrizie. Dhe kur ? Ballë për ballë tiranisë zogiste ! Asnjë çast nuk u miklua e as u korruptua si disa të tjerë pehlivanë e prostituta letrare. Pena dhe fjala e tij e shkruar mbetën të kulluara. Ato nuk u bënë kurrë sixhade, qilima a furça neveritëse nëpër sallonet verbuese të pallatit mbretëror. Përkundrazi. Sepse edhe sot e kësaj dite, vlerat e mesazhet tepër të çmuara njerëzore që përcjell Migjeni ynë, mendoj se nuk u duhen vetëm “shtresave të paprivilegjuara”, por edhe të kamurve. Në fund të fundit, ato mbajnë gjallë e lartësojnë demokracinë e vërtetë. Brenda e jashtë Shqipërisë. E, siç thotë penëmprehti i dashur Agim Vinca matanë kufirit tonë shtetëror e në trojet e veta, të jesh Poet, duhet : “T’i shkruash Zotit letër të hapur/Dhe t’ia numërosh të tëra mëkatet./Ta ndërtosh varrin tënd në majën më të lartë të bjeshkës/Dhe të ndërrohesh në rrufepritës”. Ose më tej : T’i thuash derrit derr e Sokratit Sokrat/Dhe të pish pjesën tënde të helmit…Shkurt e më shkoqur,”të jesh kandil mes errësirës” ! – Këto vargje, më duket mua se ngjallin guximin njerëzor për të thënë të vërtetën e për t’ia klithur botës, për të luftuar për të. Ringjallin mitin e harruar e të pavdekshëm të Homerit, të Prometeut…,-shprehej kohë më parë një veteran e publicist i nderuar shkodran.

Vetëm tiranët thartohen e tërbohen përballë Poetit të Mjerimit, që është edhe “ateist antibabilonik, për të krijuar Kullën e Babilonit të Re, jo të Zotit por të Njeriut”. Më thoni, kush e ka bërë këtë gjë ?! “Ai është i pari që çmitizoi malësorin e legjendarizuar, duke e treguar servil, pa karakter për hir të ligjit dhe të një krodhe buke…Migjeni ka më shumë të ardhme nga të gjithë shkrimtarët e kulturës sonë”. Gurgullimat e tij të fuqishme pushtuan e ngritën peshë zemrat e shqiptarëve të vërtetë. Por ama rrodhën e ranë natyrshëm në detin popullor të protestës, nëpër greva e demonstrata dhe gjer te trastat partizane me fishekë e vargje si barut i thatë Lirie. Mirëpo, i papërsëritshmi Migjen, nuk shikonte vetëm nga frëngjitë dhe nuk shkroi asnjëherë i ngujuar te “kulla e fildishtë”. Idealet e tij të drejtësisë shoqërore, idealet e tij njeridashëse nuk ndryshken e as shuhen kurrë. Sepse pa individë të lirë, a mund të ketë komb e shoqëri të lirë ?! Mesazhet e atij uragani pa asnjë fije shkëlqimi të rremë, janë gjithnjë aktuale. Koha ka provuar e provon ende se prangimi …read more

FOTOT/ Si po shkatërrohen Kullat e Alpeve!

Nga Lindita Bushgjokaj

Kullat e Alpeve Shqiptare po shkojnë drejt shkatërrimit. Të braktisura prej mbi një çerek shekulli nga të zotët dhe pa vëmendjen më të vogël të institucioneve përgjegjëse, shumë prej tyre janë shembur totalisht, e shumë të tjera janë në ditët e tyre të fundit mbi tokë. Më e keqja është se bashkë me to do të zhduket edhe trashëgimia kulturore brenda saj. Janë të shumta ato me emër e me shumë rëndësi, si nga pikëpamja kulturore ashtu edhe historike, që nga Vermoshi e deri në Valbonë.

Por unë po ndalem vetëm në vendlindjen time, Nikaj-Mërturi dhe po citoj disa prej tyre, që janë unike në rajon e me gjerë: Kulla e Thepit (Ngujimit), në fshatin e bukur të Curraj Eper; Kulla në Sukullar, në Qeresh; Kulla e Ukshin Brahimit, në Mulaj; Kulla mbi 300 vjeçare e Kurtesh Kurtit, në fshatin Lekbibaj; Kulla e Deli Tahirit, në Salcë; Kulla e Qëndresës, në Brisë. Të gjitha këto kulla janë të veçanta, të gjitha kanë nga një histori, të gjitha autentike në arkitekturë, secila më e vjetër se shoqja, të gjitha e qindra të tjera simotra lënë në mëshirë të fatit. Asnjë ekspeditë studimore për këto kulla, as një strategji, as një statistike dhe as edhe një projekt si nga njesitë vendore e as ato shtetërore direkt përgjegjëse për to. Drejtoria e Kulturës Kombëtare në Shkodër është direkt përgjegjëse për kullat e veriut dhe sipas specialistëve të saj nuk kanë asnjë dijeni për këtë situatë, ndonëse ekspert ka në çdo zone.

“Aty nuk kemi asnjë informacion, nuk njohim asnjë nga këto kullat që thoni. Kulla në Brisë ashtu siç po e përshkruani ju, patjetër që meriton statusin Monument Kulture. Madje po e mbaj shënim tani. Nuk është se ne nuk kemi propozuar monumente kulture, madje ka dhe nga ato që janë shpallur, por këto gjera bëhen më rrallë. Por kjo zonë që thoni ju ka shumë pengesa, ku më kryesorja është infrastuktura e cila mungon, fondet janë të pamjaftueshme për të mirëmbajtur ato që janë, jo më për të dërguar propozime të reja.”

Me të njetën logjikë që shprehen përfaqësuesit e institucioneve sot, është refuzuar edhe shumë vite më parë, kërkesa e ish kujdestarit të Monumenteve të Kultures Tropojë, Z. Dode Progni, për ta shpallur Kullën e Thepit në Curraj Epër, Monument Kulture. Doda tregon se u refuzua me paragjykimin, se ajo i paska shërbyer zakonit të keq të gjakmarrjës, se mungonte infrastuktura e rregullt për ta vizituar kullën, dhe se mungonin fondet për të shtuar numrin e monumenteve. Sipas studiuesit në fjalë ende sot nuk ka një ekspeditë studimore për këtë kullë. E ndërsa shumë kulla nuk njihen, shumë të tjera nuk vlerësohen për vlerat kulturore kombëtare që ato kanë mbartur ndër shekuj.

Më konkretisht po citoj kullën e Kurtesh Kurtit në Nikaj Mërturi, të cilën e vizitova nga afër. Kjo kullë sipas trashgimtarit të saj, plakut 87 vjeçar, Lekë Kurteshi, është mbi 300 vjeçare. Është ndërtuar për jetesë, por ndërkohë iu ka shërbyer mijëra e mijëra njerëzve, kalimtarë, shtegtarë, luftëtarë e mendimtarë. Duke u ndodhur në rrugën e Pultit të Vjetër, shtëpi e madhe dhe me emër, e për shkak të kohërave të luftrave, hasmerivë e gjakmarrjeve, konflikteve të ndryshme, mbledhjeve e kuvendeve, të gjitha sëbashku i japin kësaj kulle vlera të patjetërsueshme historike e kulturore.

“Në këtë kullë kanë qëndruar Bajram Curri me çetën e tij, Komanda e Shtabit të Përgjithshëm, partizanët, italianë e gjermanë, kanë qëndruar shumë udhëtarë shqiptarë e të huaj, kanë kryer lindje shumë gra shtegtare në kalim nga zonat e tjera prej Gjakove e deri në Shkodër. Arkitektura e saj unike e bën këtë kullë si më të veçantën në zonë e shumë më larg, pasi vijnë si dy kulla binjake në një të vetme të ndërthurura, dhe lidhen me një korridor në mes.- thotë për dritare.net, trashëgimtari i saj aktual, Z.Leke Kurteshi.

Ndarja e shtëpisë vinte në dy pjesë. Oda e burrave, ku mblidheshin burrat me emër të zonës, pra ku zhvilloheshin aktivitete të rëndësishme. Në fillim ka qenë dy katëshe dhe më vone si pasoje e shtimit të familjes është bërë 3 katëshe. Në mes ka patur një pjesë të ngritur por më vonë iu hoq pas një bore të madhe. Të parët e mij i kanë qëndruar traditës në arkitekturën e saj, edhe pse kushtet e ndërtimit kanë qenë shumë të vështira. Gjithçka është transportuar me shpinë. Kur ke lindur në të dhe je bërë mbi 80 vjeç, e sot e shikon në këtë gjëndje, në grahmat e fundit të shpirtit, të dhemb zemra, pasi aty ku ke lindur është vendi më i shenjtë.”- shton Kurteshi për dritare.net

Kjo kullë kaq e rëndësishme po shkon drejt shkatërrimit total. Ajo u braktis kur erdhi sistemi demokratik. Njerëzit lëvizën drejt një jete më të mirë dhe ka 20 vite që askush nuk është kujdesur për të. Humbja e kësaj kulle është prekëse dhe për zonën, komunitetin e saj, pasi është një ndërtim i vjetër dhe me vlera turistike. Edhe të huajt duan të vizitojnë një kullë nga interesi i autenticitetit dhe antikës së saj. Ketu janë bashkuar njerëzit dhe janë marrë vendime të përbashkëta për fshatin gjithmonë me frymën e bashkëpunimit. Aq më tepër, rëndësi kësaj kulle i jep edhe fakti që modeli i saj i veçantë, është përdorur për projektimin e korpusit të Universitetit të Tiranës, nga arkitekti italian, Gherardo Bosio, në vitin 1939. Por gjendja e kullës së Thepit “Ngujimit” në Curraj Epër, është edhe shumë here më e rëndë, pasi nga tre kate, tashmë ka mbetur vetëm një gjysmë kati muri mbi tokë. Ajo kullë që ngrihej aq krenare mbi atë shkëmb me rrënjët në lumë, përballë ures e kishës së Currajve, e vlerësuar nga shumë studiues të huaj, e sidomos nga Edit Durham e baroni Nopçe, sot ajo pothuajse nuk është më dhe si kjo janë me dhjetra e qindra nëpër Malësi të Madhe, Dukagjin, Nikaj-Mërtur, Krasniqe, Gash e Btyq. Pa këto kulla nuk mund të ketë turizëm tradicional sepse …read more

Hajrie Rondo rikthehet në skenë, pas betejës me tumorin

hajrie rondo

Hajrie Rondo i rikthehet skenës pas fitores së betejës me sëmundjen e rëndë që kaloi.

Aktorja do ngjitet në Teatrin e Metropolit me komedinë “Tre Dhëndurët”, të Dionis Bubanin nën regjinë e Sonila Kapidanit

Rondo vjen nën petkun e nënë Sanijes, gruas tipike jugore, ndërsa rikthimin në skenë e konsideron në momentin e duhur për të lënë pas periudhë të vështirë.

Ishte emocion, mall, akumulim dhe përgjegjësi.

Më erdhi në kohën e duhur.

Më erdhi në një moment, kur njeriu në jetën e tij kalon në situata të vështira, të rënda, shëndetësore dhe të tjera. , shprehet ajo për Ora News.

Vepra “3 dhëndurët” është një komedi karakteresh e situatash shqiptare, ku problem i tyre madhor është martesa e vajzës së vetme.

…read more